Zupy Przepis na:
Barszcz czerwony wigilijny

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 304
Dodano: 17.12.2009
Odsłon: 84881
Składniki
- buraki, 2 kg
- marchew, 1 duża lub 2 małe
- pietruszka, 1 duża
- seler, ćwiartka
- czosnek, 2 ząbki
- Chleb na zakwasie, 1-2 kromki
- woda przegotowana, 2 litry
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Buraki i resztę jarzyn dokładnie umyć i obrać
-
Buraki i jarzyny pokroić "byle jak"
-
W tak zwanym międzyczasie :-) ugotować wodę i dodać 1 łyżkę stołowa soli na 1 litr. Wodę po zagotowaniu ostudzić
-
Buraki i jarzyny ułożyć najlepiej w dużym glinianym naczyniu albo słoiku i zalać OSTUDZONĄ wodą tak aby woda zalewała jarzyny z burakami.
-
Na sam wierzch dać chleb
-
Całość przykryć gazą lub kuchenną ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera na ok. 5-7 dni.
-
Po mniej więcej tygodniu usunąć warstwę pleśni i zlać barszcz przez sitko do naczynia.
-
Barszcz przelać do butelek/słoików i przechowywać w lodówce.
-
Do Wigilii dać wg. smaku barszcz do przygotowanego wywaru grzybowego czy grzybowo buraczanego.
Komentarze do przepisu (7)

irma 19 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Sns1962 jest opcja edycji, tylko musisz kliknąć na "Twój profil" i przy tym przepisie jest po prawej stronie "edytuj".4 Kto głosował? | Odpowiedz

sms1962 19 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Dzieki za pochwaly. Oczywiscie nie wody tylko soli.Hm, nie ma opcji edycji, ale moze zainteresowani znajda w komentarzach
4 Kto głosował? | Odpowiedz

monikot 18 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Właśnie na taki przepis czekałam,dzięki,ale mam pytanie,w podpunkcie 3 dodać 1 łyżkę stołową wody? czy może soli?proszę o poprawkę bo chyba jest potrzebna.4 Kto głosował? | Odpowiedz

monikot 18 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Właśnie na taki przepis czekałam,cieszę się ze sie pojawił,dzięki,ale mam pytanie,w podpunkcie 3 dodać łyżkę wody?czy może soli?proszę o poprawkę bo chyba konieczna.4 Kto głosował? | Odpowiedz

mazia 17 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
robię taki sam na wigilię i żałuję ,że nie chce mi się zawsze-polecam ,barszczyk super!!!4 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 17 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Przepisy naszych przodków, to najlepsze i najzdrowsze dania. Uwielbiam czerwony barszcz z uszkami, ale niestety nigdy nie jadłam na zakwasie i bardzo żałuje.Pozdrawiam i życze WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!4 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 17 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz