Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z paluchami

Barszcz czerwony z paluchami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 1954

Bardzo dobra zupa jako przystawka do obiadów uroczystych lub świątecznych. Dodatkowo buraki i włoszczyznę wykorzystuję jako surówkę do dań z kaczki lub gęsi. Paluchy robię z ciasta francuskiego domowego lub kupnego chłodzonego.

Składniki

  • Buraki (4 szt.)
  • Marchew (2 szt.)
  • Seler (1 szt.)
  • Kości wędzone schabowe lub żeberka wędzone (2-3 szt.)
  • Ciasto francuskie (domowe lub kupne)
  • Przyprawy: sól (1 łyżeczka) , cukier (1 łyżka), ocet (2-3 łyżki) , majeranek (1 garść), ziele angielskie (10 ziaren), liść lauro
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Do zimnej wody dodać mięso lub kości wędzone...

  2. ...oraz buraki, marchew, seler.

  3. 2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, grzyby suszone, majeranek
    3. Doprawić solą, cukrem, octem
    4. Gotować 1godz. na wolnym ogniu.
    5. Zostawić do „przegryzienia”.
    6. Następnego dnia wyjąć buraki i włoszczyznę, spróbować, ewentualnie przyprawić.

  4. 7. Paluchy: Z ciasta francuskiego radełkiem wyciąć paski ok. 2 cm, naciąć pośrodku tak by końce nie były rozcięte. Zawinąć jak faworki. Posypać solą gruboziarnistą. Piec w piekarniku - termoobieg 180-200 st. C do zrumienienia.
    8. Barszcz podawać z paluchami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń