Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Barszcz czerwony zabielany"

Składniki

  • 25 dag wołowiny
  • 2 liście laur
  • ziele ang
  • po 15 dag łopatki wieprzowej i baraniej
  • pieprz
  • 1 cebula
  • po 25 dag kapusty i buraków
  • olej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • śmietana
  • sól
  • boczek
  • przecier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę, wieprzowinę oraz baraninę oczyść, opłucz i przełóż do garnka. Zalej 1,5 l gorącej wody. Dodaj liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Włóż obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wsyp łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.

  2. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Miękkie mięso wyjmij, wywar zachowaj. W międzyczasie oczyść warzywa. Kapustę drobno poszatkuj. Marchew, pietruszkę, seler i buraki pokrój w paski, a ziemniaki w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż warzywa korzeniowe i buraki.

  3. Obsmażone warzywa, ziemniaki i kapustę włóż do garnka z wywarem. Dodaj 10 dag boczku w kawałku. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wrzuć ugotowane wcześniej i pokrojone mięso.

  4. Barszcz dopraw 2 łyżkami przecieru pomidorowego, 20 dag kwaśnej śmietany, solą, pieprzem i, ewentulanie, cukrem.

  5. Czas ok. 120 min; porcja – 260 kcal, cena 3 zł.

  6. Zdrowe ziemniaki

  7. Już 30 dag ziemniaków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Proces gotowania niszczy jednak witaminy. Dlatego do zup z ziemniakami warto dodać marchew. Zawarty w niej karoten chroni witaminę C.

  8. . Przed podaniem zupę możesz posypać posiekaną natką lub koperkiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń