Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz kiszony - kiszenie barszczu

Barszcz kiszony - kiszenie barszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 501

Dodano:

Odsłon: 16108

Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować duży słoik, gazę i gumkę-recepturkę lub sznurek/wstążeczkę do zawiązania gazy.

  2. Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm (nie jest wymagana precyzja, może być również kostka lub paski, jeśli ktoś woli :))

  3. Dodać czosnek - w zależności od wielkości słoja, ja na 1,5 l słoik użyłam 2 duże ząbki, które przecięłam na pół, opcjonalnie można dodać gałązkę koperku. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, by wszystkie buraki były przykryte (można lekko posolić, ja tego nie robię).

  4. Przyłożyć gazę, zamocować ją za pomocą gumki-recepturki (sznureczka itp.). Odstawić na 3-7 dni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu (dokładnie tak jak ogórki małosolne). Po kilku dniach spróbować, jeśli jest smaczny to odcedzić zakwas od buraków i użyć do zupy lub wypić, jeśli gorzki - wylać, bo nie wyszedł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kg68 07 grudnia Uwielbiam taki zakwas, ja jeszcze daję ziele angielskie i liść laurowy, pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń