Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz mega kwaśny :)

Barszcz mega kwaśny :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 120

Bardzo kwaśny barszcz z kapusty kiszonej, bardzo, bardzo dobry :)

Składniki

  • Kapusta kiszona ok. 1 kg
  • Mięso 300 g
  • Cebula biała 4 sztuki
  • Sok z kapusty kiszonej 1,5 butelki
  • Grzyby (opcjonalnie według uznania)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka nalewamy około 4,5 litrów wody, dodajemy kapustę kiszoną w takiej ilości żeby było średnio gęsto, tj. żeby móc zamieszać łyżką z lekkim oporem.

    Następnie dodajemy mięso np. kawałek schabu lub żeberka (zmieni to trochę smak zupy).

    Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, opcjonalnie majerankiem i lubczykiem (wtedy zapach będzie bardziej korzenny).

    Dolewamy dodatkowo około 1 butelki soku z kapusty kiszonej.

    Wstawiamy do gotowania na ok. 45 minut.

  2. W międzyczasie jedną cebulę upalamy (tak jak na zdjęciu musi być fizycznie przypalona). Łatwo to zrobić na kuchence tradycyjnej, na płycie indukcyjnej też z grubsza się udaje (tzn. nie kładziemy cebuli na płycie bezpośrednio ;) tylko przypalamy na patelni ;)

    Dodatkowo 2,3 cebule kroimy drobno w kostkę i przesmażamy na patelni.

    Jedno i drugie dodajemy do gotującego się barszczu.

    Jeżeli ktoś lubi można dodać dodatkowo grzyby.

    Dobrze smakuje lekko doprawiony sosem sojowym.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń