Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz podlesicki

Barszcz podlesicki

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6833

Dodano:

Odsłon: 13369

Parę lat temu na agrowczasach w Podlesicach gospodyni ugotowała nam barszcz na wędzonce z grzybami i kiełbasą. Tak nam posmakował, że poprosiłam o przepis i często gości na naszym stole.Jego smak i zapach trzeba poczuć samemu, więc gorąco polecam.

Składniki

  • Żebro wędzone lub inna wędzonka, 10-15 dkg.
  • Grzyby świeże lub mrożone - najbardziej nadają się kurki, maślaki lub i bagniaki, ok 15 dkg.
  • Kiełbasa np. śląska, pętko
  • ziemniaki, pare sztuk
  • Barszcz biały w torebce, 1op.
  • śmietana 12%, mały kubeczek
  • cebula, 1 szt.
  • sól, pieprz, koperek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W około 2 litrach wody gotujemy wędzonkę, aż będzie miękka, wyjmujemy i po ostygnięciu oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy znowu go garczka.

  2. Pokrojone grzyby dodajemy do mięsa i gotujemy ok.20 minut.

  3. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z cebulką na patelni, następnie wrzucamy do gotującego się mięsa z grzybami.Dodajemy nieco soli i pieprzu.

  4. Do wrzątku dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

  5. Do zupy wlewamy rozmieszany z wodą biały barszcz i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  6. Na koniec zupę zaciągamy śmietaną i posypujemy koperkiem/nie żałować/.

  7. Podajemy z pieczywem i życzę SMACZNEGO!

  8. P.s. Proporcje składników można zmienić w/g własnych upodobań smakowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nonka 02 listopada 2011 Pyszny!Polecam gorąco,zupka super na chłodne dni!

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 kwietnia 2010 Cieszę się, że barszczyk smakował.Myślę, że suszone grzyby też pasują do tej zupy. Pozdrawiam.

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nelle 14 kwietnia 2010 CUDO! Super zupka, nie jest za kwaśna. Ja użyłam suszonych grzybów (namoczonych oczywiście) bo nie miałam innych. Pychotka :)

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 lutego 2010 Mari ja używam "Barszcz biały" WINIARY.Według mnie jest najsmaczniejszy.Pozdrawiam i polecam.

30 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 27 lutego 2010 To jest coś absolutnie dla mnie :) Jaki najlepiej barszcz z torebki użyc?

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 lutego 2010 Twój barszczyk też wygląda "smakowicie"

29 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń