Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 682 Ocena: 41971

Dodano: 30.03.2014

Odsłon: 13799

Oryginalny przepis, nieco zmieniony przeze mnie.

Składniki

  • buraki ćwikłowe 3 szt
  • marchew 3 szt, pietruszka 3 szt, por 1/4 szt
  • kapusta włoska 200 g
  • ugotowana fasola "Jaś" 150 g
  • pomidory w puszce 3 łyżki
  • cebula 2 szt
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz, liście laurowe (3), ziele angielskie (4)
  • ocet 1- 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2- 3 łyżki
  • kostka rosołowa Knorr 1 szt
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki obrać, pokroić na kawałki, dodać marchew i pietruszkę. Warzywa zalać wodą, wrzucić przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko razem zagotować. Po zagotowaniu posolić, przyprawić pieprzem, gotować do miękkości buraków (około 50 minut). Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obrany czosnek, kawałek pora i połowę poszatkowanej kapusty włoskiej.
    Resztę kapusty podsmażyć na oliwie z oliwek, podlać odrobiną wody i udusić pod przykryciem. Cebulę pokroić w piórka, również podsmażyć na oliwie z oliwek.
    Z wywaru buraczanego wyciągnąć warzywa. Połowę buraków, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Pora pokroić w krążki. Pokrojone warzywa wrzucić ponownie do wywaru. Dodać kostkę rosołową, pomidory z puszki, ocet, ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulę. Barszcz ponownie zagotować, zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podczas serwowania barszczu na każdy talerz dokładać łyżkę duszonej kapusty.

    Smacznego.

  2. Uwaga: Pozostała część ugotowanych buraków może być wykorzystana do zrobienia sałatki .

    Moja propozycja na wykorzystanie ugotowanych buraków pod linkiem:
    https://smaker.pl/przepis-salatka-z-burakow-z-orzechami,105812.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 31 marca 2014 Fasolka jest oczywiście obowiązkowo -)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 31 marca 2014 Uwielbiam barszcz ukraiński,nie ważne w jaki sposób jest robiony,ważny jest efekt końcowy,a ten wygląda na bardzo smaczny.Dla odmiany ja robię jeszcze inaczej -) Odpowiedzi: 1 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 30 marca 2014 Beatko oryginalny ukrainski jest bez faosli, z biala kapusta (oni nawet nie znaja wloskiej), ziemiaki i kapuste wrzuca sie do garnka a reszte warzyw dusi sie na pateni pod koniec duszenia doadaje sie starte na tarce/jarzynowej/ buraki sredniej wielkosci-2i dodaje sie puszeczke pomidorkow, na koniec przpuszczony przez praske czosnek , barszcz jest wspanialy(oczywiscie + smietana na talerz) i kapke octu lub cytrynki, pracowalam 13 lat u tych ludzi i oni mnie nauczyli tak gotowac, twoj tez musi byc b. smaczny, pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka555ma 30 marca 2014 Ale ten jasiek kusi,dawno jakoś nie robiłam a teraz zachciało się takiego barszczyku. Odpowiedzi: 2 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń