Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 967

Dodano:

Odsłon: 1752

Pyszna sycąca zupa warzywna na wywarze ze skrzydełek drobiowych.

Składniki

  • skrzydełka drobiowe 4szt
  • buraki 4 szt
  • ziemniaki 4 szt
  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 2 szt
  • kawałek selera
  • fasola biała 1 szklanka
  • kapusta kiszona 10 dag
  • mały koncentrat pomidorowy
  • cebula 1 szt
  • śmietana 18 % kilka łyżek
  • liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia gotować do miękkości w wodzie w której się moczyła razem ze skrzydełkami drobiowymi i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Pod koniec gotowania posolić. Gdy skrzydełka miękkie wyjąć z wywaru, obierać, pokroić mięso w małe kawałki i dodać do fasoli.
    Marchew, seler i pietruszkę oraz buraki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Ugotować wywar z warzyw . Gdy warzywa prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut, dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, gotować kolejne 10 minut. Miękkie warzywa połączyć z fasolką z mięsem. Chwilę razem pogotować, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń