Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 327 Ocena: 3452

Dodano:

Odsłon: 11757

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile autorów. Każdy dodaje coś od siebie ;) Ja starałam się połączyć to co według mnie jest najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często po dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami.

Składniki

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś
  • 5-6 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • Pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • kawałek białej kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • 4-5 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • Pieprz
  • Sól
  • Do podania:
  • gotowane ziemniaki
  • Śmietana
  • Natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę należy namoczyć, najlepiej zalać ją wodą (2 szklanki) i pozostawić na całą noc. Jeśli nie mamy takiej możliwości zalewamy ją wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie solimy wodę i gotujemy fasolę do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody) po czym odcedzamy.

  2. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach, a dwa pozostawiamy w całości, kapustę szatkujemy. Warzywa dusimy na maśle klarowanym przez 5-10 minut i dodajemy do wywaru wraz z ugotowaną fasolą. Barszcz doprawiamy octem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy.

  3. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie.

  4. Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko na twardo.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 08 listopada 2017 W życiu nie usuwam jarzyn z barszczu ukraińskiego... hehe... uwielbiam go właśnie z dużą ilością jarzyn. Ale Twój też brzmi smacznie, chyba zaraz się wezmę za gotowanie. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń