Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1796

Dodano:

Odsłon: 1348

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Składniki

  • Wywar
  • 300 g pręgi wołowej
  • 1,5 litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • Pozostałe składniki:
  • 250 g fasoli białej
  • 3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 3-4 suszone prawdziwki
  • 1/3 pora
  • 1/4 małej kapusty białej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 5-6 łyżek kwasu z buraków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz czarny i sól
  • 4 łyżki koperku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wywar

    Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.
    Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w nie dużą kostkę. Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy. Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.
    Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, kwas z buraków i koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba. Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola. Zupę podprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. Podajemy ze świeżo posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń