Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 320

Szybki i pyszny barszczyk.

Składniki

  • Porcja kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 buraki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 litry wody
  • łyżka octu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i myjemy.

    Mięso myjemy wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut wywar mięsny.

  2. Kiedy wywar nam się gotuje przygotowujemy warzywa.
    Marchew, pietruszkę i buraki ścieramy na tarce jarzynowej.
    Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
    Ziemniaki kroimy w kostkę.

  3. Do przygotowanego wywaru dodajemy marchew, pietruszkę, buraki i fasolkę.

    Jak zupa się zagotuje dodajemy łyżkę octu aby nie straciła koloru.

    Całość gotujemy ok godzinę.
    Po tym czasie dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy (ok 20 minut)

    Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zahartowaną* śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i chwilę gotujemy.

    Zupę możemy podawać z jajkiem na twardo.

    Smacznego :-)


    *Do szklanki wkładamy śmietanę i dodajemy trochę zupy. Mieszamy. Czynność powtarzamy kilka razy. W ten sposób hartujemy śmietanę, żeby się nie zważyła w zupie ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń