Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 24544

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki pokroić w kostkę i podgotować z dodatkiem łyżki octu aż trochę zmiękną, dodać ziemniaki i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, gotować do miękkości.. Fasolę namoczyć dzień wcześniej, ugotować osobno. Jak wszystko będzie miękkie łączymy fasole z resztą składników,dodać zielony groszek, przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i odrobiną cukru, tak, żeby smak się wyrównał - nie za słodki nie za kwaśny. Zagotować. Jeśli ktoś chce zabielić, śmietanę ( 1/2 szklanki ) rozrobić z mąką (2 łyżki) z odrobiną zimnej wody, do tego dodać kilka łyżek gorącego barszczu, połączyć z zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

byggservice-dd 28 lutego 2015 Witam
mam tylko jedna prosbe nie pisz ze to jest barszcz ukrainski
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 14 listopada 2011 Witam megi110278, poprawiłem przepis ( nie napisałem żeby podgotować buraki) ja gotuję buraki w niewielkiej ilości wody z niewielkim dodatkiem octu, w skórkach gotuję jam robię sałatki do słoików. Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 13 listopada 2011 Pyszny barszczyk...Ja zawsze najpierw gotuję buraki w skórkach,i po obraniu dodaję do wywaru i całej reszty... Raz próbowałam tak jak proponujesz w Swoim przepisie i dodałam pokrojone surowe buraczki - klapa. Buraki twarde,bez koloru! Czy masz sprawdzoną odmianę buraka lub patent na sukces ;-) ? Znam trik z kwaskiem cytrynowym (ale pod koniec gotowania)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 03 października 2011 Zaraz dodam groszek, o którym zapomniałem:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń