Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2063

Dodano: 25.06.2012

Odsłon: 12850

Trochę zabawy jest aby zrobić tą zupę ale jak się spróbuje to warto poświęcić trochę czasu :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.

  2. Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

  3. Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy)

  4. Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 02 września 2012 Ciekawy jest ten koncentrat pomidorowy w barszczu . Nigdy z czymś takim się nie spotkałam w barszczu ukraińskim , a uczciwie przyznaję , że znam troszkę tę kuchnię . Trzeba spróbować i tego "myka" . Podpowiem tylko , że żeby baszcz miał piękny kolor , wrzucamy surowego , ponacinanego buraczka przy końcu gotowania / tuż przed wyłaczeniem / . W ten spsoób i dnia następnego wygląda i smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 czerwca 2012 O, moja ulubiona zupka. Pięknie wygląda.5

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leopard28 25 czerwca 2012 tez nie dodawalem przecieru ale znalazlem ten myk w innym przepisie

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 25 czerwca 2012 Wspaniała zupa ;-) i kolory...
Ja buraki gotuję w skórkach,a fasolę namaczam na noc...nie dodaję przecieru.
Ale następnym razem spróbuję w/g Twojego przepisu ;-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń