Do góry

Zupy Przepis na:

barszcz Wigilijny prababci

barszcz Wigilijny prababci

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 242

Dodano:

Odsłon: 8303

smaczny, bez "konserwantów", na naturalnych składnikach

Składniki

  • podstawowy: sok z ogórkówk kiszonych, jak ktoś nie ma swoich można poprosić w warzywniaku o wiaderko, 1 litr
  • buraki czerwone (najlepsze mniejsze, do 5 cm średnicy), 1 kg
  • włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka korzeń), pęczek lub 3 marchwie, główka selera, por, 2 pietruszki
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy ok. 3 szt., jak ktoś lubi łyżeczka lubczyku,, wg. uznania
  • wywar z suszonych grzybów (które gotujemy na uszka z grzybami - grzyby muszą być aromatyczne, wywaru z grzybó tyle ile wywaru z
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk lub Maggi, wg uznania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 - 3 dni przed gotowaniem w kamiennym garnku (może być słój) pokrojone na cienkie plastry (ok. 3 mm) buraczki zalać kwasem z ogórków kiszonych. Przykryć niezbyt szczelnie pokrywką. Pozostawić w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 18 st. C na 2 - 3 dni.

  2. Przygotować włoszczyznę. Do garnka z włoszczyzną wlać kiszonkę z buraków z buraczkami. Uzupełnić wodą do wymaganej ilości (na tę ilość warzyw garnek ok. 5 l - warzywa muszą być przykryte ok. 10 cm warstwą wody). Gotować na BARDZO małym ogniu - ma tylko "pyrkać" (na dużym ogniu, przy intensywnym wrzeniu buraki tracą kolor i smak)

  3. W między czasie ugotować grzyby pilnując ilości wody - grzyby muszą być zakryte wywarem lub nawet w nim pływać (UWAGA! zbyt duża ilość wody zmniejszy intensywność grzybowego smaku - to zależy od produktu i naszego wyczucia).

  4. Odcedzić grzyby. Wywar wlać do buraczków, dodać przyprawy. Jak za mało słony - dodać soli (ja dla intensywności smaku dodaję przyprawę Maggi, która jest też słona), jak za mało kwaśny dodać soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego - w żadnym przypadku octu).

  5. Przegotować dla zmieszania smaków CIĄGLE NA NAJMNIEJSZYM OGNIU!!!

  6. Przecedzić. Buraki zużyć na przystawkę do mięs (oczywiście po przetworzeniu i doprawieniu). Barszczyk podawać z uszkami z własnoręcznie zebranych grzybów (z których był wywar do tego barszczu).. Życzę smacznego i Smacznych Świąt

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

RENIA730 23 grudnia 2010 Lubię takie przepisy. I widać z niego DOBRĄ GOSPODYNI.Ę A przepis wypróbuję na Nowy Rok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 23 grudnia 2010 Od Twojego przepisu powiało starodawnymi świętami,warto
wykorzystać ten przepis w przyszłości; do ulubionych;
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 22 grudnia 2010 Dzięki Kurka za opinię. Polecam. Barszczyk z wykorzystaniem tego co się ma i nie marnowaniem dobroci - pycha. Kwasu ogórkowego wcale nie czuć. A kolorek - lepszy niż przy zwykłym kiszeniu buraków.

Świąteczne życzenia

Hesia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 22 grudnia 2010 U mnie barszczyk już gotowy, ale w przyszłym roku pomyślę o wykorzystaniu tego przepisu, bo zapowiada sie ciekawie. Pozdrawiam i najlepsze świąteczne życzenia przesyłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 22 grudnia 2010 Sorcio, że tak późno. Dopiero dzisiaj go wypróbowałam. REWELACJA. Ogórków wcale się nie czuje.
Życzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń