Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczny, bez "konserwantów", na naturalnych składnikach
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 255
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 411
Polecam.
Odsłon: 806
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 255
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 411
Polecam.
Odsłon: 806
Składniki
2 - 3 dni przed gotowaniem w kamiennym garnku (może być słój) pokrojone na cienkie plastry (ok. 3 mm) buraczki zalać kwasem z ogórków kiszonych. Przykryć niezbyt szczelnie pokrywką. Pozostawić w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 18 st. C na 2 - 3 dni.
Przygotować włoszczyznę. Do garnka z włoszczyzną wlać kiszonkę z buraków z buraczkami. Uzupełnić wodą do wymaganej ilości (na tę ilość warzyw garnek ok. 5 l - warzywa muszą być przykryte ok. 10 cm warstwą wody). Gotować na BARDZO małym ogniu - ma tylko "pyrkać" (na dużym ogniu, przy intensywnym wrzeniu buraki tracą kolor i smak)
W między czasie ugotować grzyby pilnując ilości wody - grzyby muszą być zakryte wywarem lub nawet w nim pływać (UWAGA! zbyt duża ilość wody zmniejszy intensywność grzybowego smaku - to zależy od produktu i naszego wyczucia).
Odcedzić grzyby. Wywar wlać do buraczków, dodać przyprawy. Jak za mało słony - dodać soli (ja dla intensywności smaku dodaję przyprawę Maggi, która jest też słona), jak za mało kwaśny dodać soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego - w żadnym przypadku octu).
Przegotować dla zmieszania smaków CIĄGLE NA NAJMNIEJSZYM OGNIU!!!
Przecedzić. Buraki zużyć na przystawkę do mięs (oczywiście po przetworzeniu i doprawieniu). Barszczyk podawać z uszkami z własnoręcznie zebranych grzybów (z których był wywar do tego barszczu).. Życzę smacznego i Smacznych Świąt