Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz - zakwas

Przepis dnia 2013-12-16
Barszcz - zakwas

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6967

Dodano: 14.01.2012

Odsłon: 23568

tradycyjnie...

Składniki

  • 2 kg buraków czerwonych
  • ciepła ( nie gorąca) osolona woda - 1 płaska łyżeczka soli na 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku- obrane , w całości
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście lurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 5 dni cierpliwości
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane buraki drobno kroimy, wkładamy do kamiennego/kamionkowego naczynia i zalewamy solanką tak , aby było je ok 3 cm ponad poziom buraków, dodajemy resztę składników i przykrywamy np. talerzykiem. Odkładamy w ciepłe miejsce.

  2. Po 2 dniach kiszenia zbieramy pianę z wierzchu barszczu , przykrywamy i pozostawiamy kolejne 3 dni.

  3. Po upływie w sumie 5 dni zbieramy z wierzchu kiszonki nalot, całość przecedzamy przez gazę , przechowujemy np. w zamkniętych słojach w lodówce aż najdzie właściwy czas i chęć by zrobić tradycyjną zupę - barszcz.

  4. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olina102 14 stycznia 2012 Najbardziej podobał mi się ostatni składnik :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 14 stycznia 2012 nie trzeba pasteryzować, ja przechowywałam nawet do 2 miesiecy

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 14 stycznia 2012 zakwasu się nie pasteryzuje, ja w prawdzie nie robię zakwasu na czerwony barszcz tylko na biały ale tak do 14 dni powinien w lodówce przetrzymać

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 14 stycznia 2012 ile czasu taki barszczyk można przechowywać w lodówce i czy trzeba go pasteryzować?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 14 stycznia 2012 ile czasu można przechowywać taki barszczyk i czy trzeba go pasteryzować?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń