Do góry

Zupy Przepis na:

Bawarska zupa dyniowa

Bawarska zupa dyniowa

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 1366

Dodano: 17.01.2018

Odsłon: 339

Bawarska zupa dyniowa jest jednym z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie dyni. Jest naprawdę pyszna. Dobrze przyprawiona, wyrazista w smaku, spróbuj koniecznie!

Składniki

  • około 1,5 kg oczyszczonej ze skóry i pestek dyni, pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera korzeniowego
  • kilka łyżek oleju lub masła klarowanego (2-3)
  • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 litr bulionu lub wody (na bulionie zupa będzie miała wyraźniejszy jarzynowy posmak)
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka kromek pszennego pieczywa na grzanki
  • masło do podsmażenia lub posmarowania grzanek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka plasterków wędzonego tofu lub boczku – pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na patelni
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórek (koniecznie zostaw je na bulion z obierek!), pokrój w niezbyt duże kawałki.

  2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, przez chwilę podduś na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa korzeniowe wraz z imbirem i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Warto warzywa odrobinę posolić.

  3. Teraz czas na dodanie kostek dyni, które też należy podsmażać przez kilka kolejnych minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Warzywa w garnku zalej gorącym bulionem jarzynowym lub po prostu wodą, jeśli akurat nie masz bulionu. Płynu powinno być tyle, by przykrywał warzywa, ale nie więcej. Przykryj garnek i gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj ewentualne dodatki.

  5. Jako dodatki do zupy fajnie komponują się wędzone skwarki z tofu lub boczku (zależy, co kto jada, my wolimy tofu) oraz grzanki czosnkowe. Na grzanki można zapiec w piekarniku lub tosterze kromki pszennego pieczywa, które następnie smaruje się cienko masłem czosnkowym. Ja pokroiłam pieczywo w kostkę, podsmażyłam je na patelni na niewielkiej ilości masła klarowanego (weganie używają rzecz jasna oleju), a gdy już się ładnie zrumieniły i podsuszyły – na patelnię wcisnęłam przez praskę ząbki czosnku. Wszystko wymieszałam i podgrzewałam krótko, by się czosnek nie spalił. Grzanki wyszły bajecznie!

  6. Na koniec zmiksuj gotową zupę na krem, przypraw ją porządnie pieprzem i solą – nie powinna być mdła! Rozlej do miseczek, udekoruj dodatkami i podawaj gorącą.

  7. Na koniec ważna informacja dla osób pozostających na różnego rodzaju dietach. O weganach już wspomniałam – wystarczy masło zastąpić dowolnym tłuszczem roślinnym, bez uszczerbku dla smaku. Osoby unikające glutenu po prostu zrezygnują z grzanek, to wystarczy. Najbardziej muszą się ograniczyć osóbki na diecie odchudzającej, redukcyjnej. Po pierwsze – rezygnują z grzanek, boczku i smażonego tofu, po drugie – zmniejszają początkową ilość tłuszczu do – powiedzmy – 1-2 łyżek (porcja jest przecież dla 4 osób!). Dieta warzywno-owocowa doktor Ewy Dąbrowskiej wymaga całkowitej rezygnacji z tłuszczu – warzywa od razu trzeba zalać bulionem/wodą, bez wcześniejszego podsmażania, które wprawdzie dodaje nieco smaku, ale nie jest niezbędne.

  8. Dobra wiadomość jest taka, że w każdym wariancie, nawet najbardziej ograniczonym, bawarska zupa dyniowa jest po prostu PRZEPYSZNA!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń