Do góry

Dania główne Przepis na:

bawarskie knedle z bułki

bawarskie knedle z bułki

Autor: magda1972

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 30.01.2012

Odsłon: 1639

tanie i smaczne

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. czerstwe bułki kroimy w cienkie plastry lub drobne kawałki, dodajemy jajka(1 jajko na 1 bułkę), przyprawy, i troche mleka.Trzeba uważać żeby nie za dużo, chodzi o to żeby powstało z tych składników dosyć geste ciasto z którego mozemy wykręcić kule( knedle), po wymieszaniu odstawiamy na jakieś pół godziny .

  2. sprawdzamy czy ciasto sie ładnie kulkuje jęśli za rzadkie dodajemy jeszcze troche bułki(może być tarta) jeśli za twarde dolewamy odrobinkę mleka.

  3. wykrecamy kule średniej wielkości albo jakie kto chce, i ponownie pozostawiamy na jakiś czas w lodówce zakryte folią lub lekko wilgotną ściereczką.Ja najcześciej przygotowuje knedle jednego dnai wieczorem i zostawiam uformowane na całą noc w lodowce.

  4. w dużym garnku zagotowujemy wode solimy tak jak na wiekszość kluchów, jak woda wrze wrzucamy knedle bardzo delikatnie mieszamy a następnie przykręcamy gaz i pozwalamy im sie pomalutku gotować, kiedy podpłyną do wierzchu jeszcze krótką chwilę podtrzymujemy na gazie a nastepnie całkowicie wyłączamy i przykrywamy garnek pokrywką.Pod przykryciem knedle dochodzą ok. 15-20 minut, nie ma tragedii jak zostaną dłużej.

  5. knedle możemy podawać z sosami mięsnymi ,grzybowymi lub warzywnymi, lub tylko polane masłem z odrobiną gałki muszkatołowej. Smakują też rewelacyjnie pokrojone wplastry i podsmażone na złoty kolor np ż zimnym dipem czosnkowym. śmacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń