Do góry

Przekąski Przepis na:

Baza szpinakowa do potraw-szpinak świeży

Baza szpinakowa do potraw-szpinak świeży

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 553

Dodano: 13.09.2011

Odsłon: 56882

Polecam robić ze świeżego szpinaku - osobiście nie lubię przetartej mrożonej papki ...a ten owszem ;) Pyszna szpinak-owa baza do potraw- nadaje się do makaronów (np z suszonymi pomidorami i fetą) lub jako nadzienie do naleśników a z białym serem do pierogów-pyszna również zapieczona w cieście francuskim ...

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Liście szpinaku płuczę pod zimną wodą ścinam końcówki gałązek. Do gotującej się wody wrzucam liście szpinaku i blanszuję ok 1-2 min odcedzam i studzę-Można wówczas pokroić wg uznania lub jeśli się chce mieć całe ładne kawałki -pominąć krojenie.

  2. W dużym obszernym rondlu stopić masło, dodać blanszowane liście szpinaku podsmażać ok 3 minut dodać rozgniecione ząbki czosnku wg uznania dodać sporą szczyptę soli i odrobinę pieprzu wymieszać i podsmażać jeszcze ok 2 min. Gotowe smacznego ...

  3. Do takiego szpinaku można dodać np ugotowany makaron posypany parmezanem jest pyszny ... inny to z feta i suszonymi pomidorami ... lub np nakładać do naleśników...albo z białym serem zrobić farsz do pierogów.

  4. DOBRY POMYSŁ: Po etapie 1 tj blanszowaniu dowolnie pokrojony można zamrozić ... potem wyciągamy dowolne ilości i cieszymy się pysznym szpinakiem nie koniecznie kupnym mrożonym przetartym ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 24 lutego 2012 dziękuję ... ja chyba tez najbardziej lubię w naleśnikach polecam też w cieście francuskim.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 24 lutego 2012 Swietny przepis - baza- na różne szpinakowe specjały.Uwielbiam szpinak właśnie w takiej czystej postaci ,tylko zamiast soli daję maggi w płynie. Twój przepis godny polecenia,wykorzystam do naleśników.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 26 września 2011 Witaj Cytrynkaaa, Wczoraj spróbowałam zawekować szpinak. Dostałam piękny, dorodny z wielkimi liśćmi. Sparzyłam go,
kilka minut podgotowałam, odcedziłam i w takim stanie ciasno ułożyłam w słoikach, ugniatając łyżką. Po wystygnięciu
pogotowałam słoiki 20 minut. Dzisiaj jest zimny, a kolor ma świeżej zieleni. Po wyjęciu ze słoika pójdzie na patelnię do
masełka i przypraw. Otworzę słoik za miesiąc i zobaczę, co z tego będzie. Wtedy dalej Cię poinformuję. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 14 września 2011 jeśli się uda koniecznie proszę dać znać ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 września 2011 Myślę, że masło chyba nie będzie przeszkadzać, przecież dużo przetworów zawiera olej, a to też tłuszcz. Muszę spróbować, na początek niewielką ilość.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 14 września 2011 Bardzo dziękuję ;) Myślę że do słoika można by spróbować ale nie jestem pewna czy cokolwiek z dodatkiem masła można wekować ... nigdy nie próbowałam naprawdę ciężko mi powiedzieć ... może to dobre pytanie na forum ??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 września 2011 Zastanawiam się, czy tak przygotowanego szpinaku nie można by zawekować?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 września 2011 Świetny pomysł z tym "dobrym pomysłem". Można przygotować więcej porcji, niby mrożony, a domowy, do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń