Do góry

Dania główne Przepis na:

Bażant z figami

Bażant z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 773 Ocena: 14834

Dodano:

Odsłon: 239

Mięso dzikich ptaków troszkę inaczej smakuje. Ale warto spróbować. Wtedy można wyrobić sobie zdanie na ten temat.

Składniki

  • bażant ( u mnie mrożony )
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 200 g upieczonych buraczków
  • gałązka tymianku
  • 150 ml białego wina
  • 3 świeże figi
  • 150 g suszonych fig
  • sól
  • pieprz
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki, tymianek i suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej konsystencji. Wyjąłem kilka fig i plastrów buraczków, zmiksowałem je, dodałem do sosu. Bażanta przełożyłem na paterę, dodałem pokrojone w ósemki świeże figi, sos, doprawiłem. Podałem z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 10 kwietnia Bardzo mi sie podoba kombinacja dodatków na sos. Niewatpliwie dodaje bazantowi specyficznego smaku.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 10 kwietnia Prezentuje się bardzo apetycznie. nigdy nie przyrządzałam samodzielnie bażanta dlatego moje pytanie może się wydać głupie ale je zadam: czy kupując świeżo złapanego ptaka trzeba go najpierw wymrozić czy można go od razu przyrządzać ? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń