Do góry

Desery Przepis na:

'' Bazylianki " domowe ciasteczka

'' Bazylianki  domowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 562 Ocena: 10041

Dodano:

Odsłon: 1722

Doskonały smak i lekka chrupkość ciasteczek. Czas wykonania ciasta to 5 minut. Potem to już tylko formowanie ciasteczek. Doskonała forma podziękowania :)

Składniki

  • masło lub margaryna 120 g
  • cukier puder 45 g
  • orzechy ziemne 30 g
  • mąka pszenna 240 G
  • świeże opłukane listki bazylii 30 g
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Listki bazylii zostawmy lekko wilgotne, wtedy łatwiej zwiąże się ciasto.
    Wszystkie składniki mieszamy w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
    Gotowe ciasto przekładamy na rozwiniętą folię przezroczystą, lekko spłaszczamy i przykrywamy folią.
    Ciasto pomiędzy folią wałkujemy na grubość do 1 cm.
    Zdejmujemy wierzchnią folię i wykrawamy dowolne wzory.

  2. Ciasteczka przenosimy na blaszki pokryte papierem do pieczenia.
    Pieczmy w 190 C około 10 minut.

  3. Grubsze ciasteczka będą w środku bardziej miękkie, cieńsze będą bardziej chrupiące. GORĄCO POLECAM.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń