Do góry

Dania główne Przepis na:

Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi

Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24586

Dodano:

Odsłon: 3696

Propozycja na smaczne, niezwykle aromatyczne, zielone pesto z orzechami włoskimi, bazylią i czeskim serem owczym.

Składniki

  • 2 drzewka bazylii
  • 50 g sera Jadel
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów włoskich
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Listki bazylii oberwane z dwóch drzewek myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsze kawałki.

    Orzechy włoskie prażymy na patelni.

    Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Następnie do naczynia przekładamy posiekane listki bazylii, uprażone orzechy włoskie, starty Jadel, pokrojone 2 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko chwilę miksujemy za pomocą blendera.

    Następnie cały czas miksując dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z ulubionym makronem. Pesto świetnie komponuje się z penne pełnoziarnistym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 sierpnia 2014 Pesto z prażonymi orzechami robiłam , ale z bobu. Twój pomysł koniecznie muszę wypróbować.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 07 sierpnia 2014 Bardzo to apetycznie wygląda
Przyznam się ze przepisu na takie danie jeszcze nie miałam a, koniecznie wypróbuję .Przede wszystkim jest szybkie w wykonaniu a o to tu chodzi,Gratuluję pomysłów ...
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń