Do góry

Dania główne Przepis na:

Bazyliowe pulpeciki w pomidorowym sosie

Bazyliowe pulpeciki w pomidorowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1691

Dodano:

Odsłon: 5181

Oryginalny smak i aromat

Składniki

  • czosnek, 2 ząbki
  • cebula, mała
  • 20 dkg miesa mielonego wolowego
  • 20 dkg miesa mielonego drobiowego
  • jajko, 1
  • pomidory w puszce
  • bazylia, sol, pieprz, papryka chilli
  • łyżka oliwy
  • sucha mała bułka
  • parmezan wg uznania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z miesa, jajka, posiekanej cebulki,parmazanu, namoczonej i odcisnietej bułki, soli, pieprzu, posiekanej bazyli i papryki wyrobić gladką mase (jesli będzie za rzadka dosypać odrobinę bułki tartej). Odstawić

  2. Rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, zeszklić. Dołożyć pomidowy z puszki, chwilę dusić. Podlać polową szklanki bulionu.Sos doprawić solą, pieprzem, papryką i suszoną bazylią.

  3. Z masy mięsnej formować pulpety wielkosći orzecha włoskiego. Wrzucać do gotującego się sosu. Dusić około 40 minut, 10 minut przed końcem odkryć sos aby zgęstniał.

  4. Podawać z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń