Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bazyliowe ravioli z ricottą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Farsz: na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy ostygną, dodaj oba sery. Wymieszaj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: pokrojoną bazylię oraz natkę zmiksuj z jajkami oraz żółtkami. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wyrób ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj porcjami. Radełkiem wytnij kwadraty. Na co drugim kwadracie połóż trochę farszu, nakryj pustym kwadratem, mocno sklej boki pierożków.
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ravioli i gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane sosem pomidorowym.
Sos: pomidory natnij na krzyż, sparz i drobno pokrój. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż pomidory i duś, aż powstanie gładki sos. Wsyp posiekaną bazylię, przypraw solą, pieprzem oraz ew. szczyptą cukru.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie