Do góry

Dania główne Przepis na:

Befsztyk wołowy

Befsztyk wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 29

Sprawdzony przepis na "Befsztyk wołowy"

Składniki

  • 600 g wołowiny bez kości (krzyżowej) lub 800 g antrykotu
  • 2 łyżki masła
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • łyżka rozmarynu
  • czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte mięso obieramy z błon, kroimy w poprzek włókien na cztery plastry. Oliwę miksujemy z octem, rozmarynem, mieszamy z jedną posiekaną cebulą. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

  2. Wyjmujemy, ugniatamy dłonią lub lekko zbijamy tłuczkiem. Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu po dwie minuty z każdej strony, aby na powierzchni wytworzyła się rumiana skórka, a wewnątrz befsztyki pozostały różowe. Uważajmy, aby mięso podczas smażenia się nie stykało. Prószymy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika.

  3. W czasie, gdy mięso dochodzi, rozgrzewamy łyżkę masła, na którym smażymy talarki pozostałej cebuli. Gotowe mięso polewamy resztą stopionego masła, dekorujemy talarkami usmażonej cebulki.

  4. Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji 3,30 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 37 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń