Do góry

Dania główne Przepis na:

Befsztyk z little gem, mango i orzechami

Przepis dnia 2011-03-30
Befsztyk z little gem, mango i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 212

Dodano:

Odsłon: 3440

Danie dla tych, ktorzy lubia inaczej.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sałate kroimy na pol wzdluz, smazymy na patelni grilowej na zloty kolor, najlepiej na oleju orzechowym (2 lyzki), ale moze byc i inny. W tym samym czasie na tej samej patelni podsmazamy tez orzechy wloskie, by wydobyc ich smak.

  2. Befsztyk powinien miec temp. pokojowa, czyli wyciagnac go z lodowki przed obsmazaniem 30 min wczesniej. Stek smazyc ok 1,5 min z kazdej strony, na zloto brazowy kolor, na tluszczu do miesa, zaden olej. Nie solimy, ale mozemy popieprzyc. Podsmazone mieso kladziemy na folie aluminiowa, dajemy na steki po lyzeczce masla czosnkowego lub ziolowego, solimy i szczelnie zawijamy. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na jakies 4-5 min. Nastepnie Wyciagamy mieso i w folii pozwalamy odpoczac, czyli nie rozwijamy jeszcze przez 3-4 min. Na talerz kladziemy po 2 polowkach salaty, na nia mango, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy orzechami, pieprzymy lekko i do tego, obok kladziemy nasz stek, polewajac sosem wlasnym z maslem, ktore sie stopilo. Salate najlepiej zaczac przygotowywac w momencie, gdy mieso wedruje do piekarnika, wtedy wszystko bedzie cieple. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 25 marca 2011 Bardzo fajny pomysł dodania mango do mięsa. Ja często dodaję awokado, pomarancze, ale nigdy mango. Przepis wędruje do ulubionyc:) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń