Do góry

Dania główne Przepis na:

Belgijskie naleśniki

Belgijskie naleśniki

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6398

Dodano: 12.04.2011

Odsłon: 32465

Aromatyczne naleśniki z niespodzianką w środku :)

Składniki

  • mleko, 300ml
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • jajka, 3 szt
  • otarta skórka z całej pomarańczy lub cytryny
  • roztopione masło, 7dkg
  • duże, twarde jabłko, 1szt
  • pół łyżeczki cynamonu + łyżka cukru + łyżka masła do podsmażenia jabłka
  • cukier puder do posypania naleśników
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mleka, mąki, jaj, cukru i soli miksujemy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny, roztopione i schłodzone masło i mieszamy.

  2. Jabłko obieramy i myjemy, dzielimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda z nasionami i kroimy w okrągłe plastry 0,5 cm. Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru, obtaczamy w tym jabłka i smażymy na łyżce masła.

  3. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, wylewamy ciasto na patelnię, rozprowadzamy cienko po całej powierzchni, na środek nakładamy plaster jabłka i polewamy go odrobiną ciasta, by go przykryć. Smażymy na rumiano z obu stron. Można oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 13 kwietnia 2011 Na pewno kiedyś wypróbuję z maślanką :) Dzięki IRMO za podpowiedź!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 kwietnia 2011 Lubię takie smaki, tylko do ciasta naleśnikowego zamiast mleka dałabym kefir lub maślankę, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste. W ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń