Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Benedyktyński likier przeora"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 212
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 212
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Utrzyj starannie w moździerzu zioła i przyprawy. Wymieszaj. Wsyp do szklanego gąsiorka, dodaj kilka kropli palonego cukru, na koniec wlej spirytus.
Dokładnie zakorkuj i odstaw na 4 dni w ciemne miejsce. Dodaj 3/4 litra przegotowanej i ostudzonej wody.
Z 1/3 litra wody i miodu zrób syrop (zagotuj, wtedy na powierzchni nie będzie się tworzyła piana). Nalewkę korzenną dodaj do gorącego syropu. Wymieszaj, potrząsając słojem i ponownie odstaw na dwa dni. Rozlej do butelek i zakorkuj. Możesz już wtedy podawać likier, ale im dłużej postoi, tym lepiej smakuje.Źródło: Olivia