Do góry

Dodatki Przepis na:

Beszamel - Béchamel

Beszamel - Béchamel

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 1332

Dodano:

Odsłon: 103

Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel − wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przede wszystkim w kuchni włoskiej, gdzie wiele potraw nie może się obejść bez jego udziału. Jest to nieodłączny składnik lasagne, zapiekanek, mięs i ryb. Beszamel to fundamentalny sos. Może być podstawą innych sosów np. sosu veoluté, nantua czy sosu mornay. Powstaje z kilku prostych składników, jednak wielu z nas sprawia nie mały kłopot. Dlatego dziś podam Wam kilka ważnych wskazówek, jak przygotować dobry beszamel.

Składniki

  • 600 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • pieprz biały i sól
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
    Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
    Bon appétit!!!

    Notes

    - sos beszamelowy powinien mieć ładny kremowy kolor, gęstą i gładką konsystencję bez grudek z mąki. Jeśli jednak zdarzy Wam się popełnić ten błąd sos należy przetrzeć przez sito.
    - do zapiekanek czy innych dań przygotowywanych w piekarniku lepiej sprawdzi się beszamel o gęstszej konsystencji. W wersji sosu do polania ryb czy szparagów, odpowiedni będzie rzadszy beszamel. Gęstość możemy regulować mlekiem.
    - beszamel można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Wtedy na wierzchu kładziemy łyżkę masła, która rozpłynie się po sosie. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń