Do góry

Desery Przepis na:

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 70

Przepis wart wypróbowania: "Beza Pavlova"

Składniki

  • 6 białek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 ml kremówki 36 proc
  • 20 dag dowolnych świeżych owoców
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder (stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas). Na sam koniec dodaj łyżeczkę skrobi oraz łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj.

  2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na pergaminie narysuj okrąg (ewentualnie 12 mniejszych). Wyłóż na niego masę białkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 5 minutach przykręć temperaturę do 150 st. Piecz ok. 1,5 godziny.

  3. Wysuszoną bezę pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie bezę połóż na paterze lub talerzu dnem do góry, delikatnie zerwij papier.

  4. Kremówkę ubij na sztywno. Wyłóż na bezę (możesz zrobić na środku wgłębienie). Udekoruj świeżymi owocami.

  5. Czas ok. 110 min; porcja – 220 kcal, cena 1 zł, 12 porcji.

  6. Beza, wbrew pozorom, to bardzo kapryśny deser. Dużo zależy od tego, jak ubije się białka. Warto więc pamiętać, że nie lubią one najmniejszego nawet dodatku tłuszczu.

  7. Z tego powodu pianę powinno się ubijać w szklanej lub metalowej misce. Na naczyniu z tworzywa sztucznego bardzo często bowiem osadza się tłuszcz.

  8. Deser możesz polać miodem lub sosem karmelowym.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń