Do góry

Desery Przepis na:

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Autor: ABITETOEAT

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 304

Dodano: 26.11.2012

Odsłon: 16851

Szukałam korzeni Bezy Pawłowej i okazało się, że pochodzi ona z Australii. Tort został nazwany na cześć tancerki baletowej Anny Pawłowej. I chociaż autorstwo przypisuje sobie również Nowa Zelandia, wszystko wskazuje na to, że jednak kolebką Tortu Pavlovej jest Australia. Za żadne skarby świata nie skojarzyłabym tego deseru właśnie z tą częścią świata ale w końcu oni chodzą do góry nogami więc można się spodziewać po Kangurach wszystkiego :) W Australii zakochali się moi rodzice. Jest ona również celem podróży poślubnej moich przyjaciół, od lat mieszka tam moja rodzina i jest spełnieniem moich nurkowych marzeń (przysparzających moją Mamę o zawał serca). Dotąd kulinarna Australia kojarzyła mi się głównie ze stekami i szeroko pojętym barbecue. Od dzisiaj do tych skojarzeń dojdzie Tort Pavlova.

Składniki

  • 6 białek
  • cukier waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z 1 cytryny
  • dwie śmietany kremówki 30% lub 36% ( 400 g)
  • owoce
  • aromat cytrynowy
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Nie wiem czemu tak jest, że jeżeli nawet odrobina żółtka znajdzie się w białku to nie ma szans aby ubiła się z nich piana. Tak jest więc uważajcie bo w tym przepisie wykorzystujemy tylko białka. Do nich dodaję cukier waniliowy i cukier puder - ubijam na gęstą pianę. Dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wykładam ubitą pianę na papier do pieczenia starając się uformować okrąg. Nie musi być on duży, maksymalnie około 25 cm średnicy. Piekę około 1,5 godziny. Z wierzchu można przykryć ją folią aluminiową aby nie spiekła się za bardzo. Po upieczeniu zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. W tym samym czasie ubijam śmietankę kremówkę z 4 łyżkami cukru pudru i odrobiną aromatu cytrynowego. Ubitą pianę nakładam na bezę a na nią truskawki lub inne świeże owoce. Dekoruje listkami mięty. Bezę trzymam w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ABITETOEAT 26 listopada 2012 ja nie lubię bardzo słodkiej więc daje pól szklanki cukru pudru, możesz dać szklankę, najlepiej zobaczyć po konsystencji bezy ma być taka kleista, gładka i błyszcząca.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń