Do góry

Desery Przepis na:

Beza Pavlovej

Beza Pavlovej

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 334

Dodano:

Odsłon: 9913

Ha ha, najbardziej w tej bezie uwielbiam to, że każdy, zanim ją spróbuje mówi: "nie, ja tylko mały kawałeczek". A potem...

Składniki

  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 200g mascarpone
  • 200ml kremówki
  • 40 cukru pudru
  • 300-400g truskawek
  • 100g czekolady
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Aby dobrze wszystko przygotować musimy rozpocząć minimum 12 godzin przed podaniem. Idealnie blat robić wieczorem, to na drugi dzień od południa nasza Pavlova będzie idealna. Wyjmujemy jajka z lodówki, które podobnie jak kremówka do ubijania dobrze, jak są schłodzone. Oddzielamy białka, a żółtka odkładamy sobie do innego deseru. Białka porządnie ubijemy na sztywną pianę ze szczyptą cukru.

    Jak zaczną gęstnieć zaczynamy po łyżce dodawać cukier puder i cały czas ubijemy aż będzie mega sztywne. Raz widziałem na warsztatach na Konfederacka4 w Krakowie tak ubite, ze wyglądały, jak zastygnięta pianka montażowa. Ale ja aż tak to nie umiem ;). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i całość delikatnie mieszamy.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy naszą masę w kształt koła. Możemy się pobawić w formowanie drewnianą łyżką albo innymi dostępnymi kuchennymi gadżetami. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 130 stopni i ustawiamy timer na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, ale bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku na kilka-kilkanaście godzin.



    Jak już beze całkiem wyschnie to idziemy na działkę po truskawki, płuczemy, odrywamy szypułki i suszymy z wody. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do ubitej dodajemy mascarpone i mieszamy. Blat bezowy delikatnie przenosimy na talerz do podawania i na wierzch wykładamy masę. Smarujemy, zlepiamy nią odpadające fragmenty bezy i na wierzch układamy jak najwięcej pokrojonych truskawek.

    W garnku na wolnym ogniu ( lub kąpieli wodnej ) rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z łyżką kremówki i polewamy cienkimi strużkami truskawki. Na wierzch wklejamy listki mięty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 03 lipca 2013 Beza wglądarewelacyjbie, i też jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę si wkrótce skusić.
Babciuaneczko, zaintrygowało mnie stwierdzenie, że nie ubija się piany w misce plastikowej /ciekawe dlaczego/, ja ubijam od lat i nigdy ubita ba sztywno piana z niej nie wyleciała.:)
Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolwicz 03 lipca 2013 Beza naprawdę jest świetnie opisana i chociaż jeszcze nigdy nie robiłam bezy, bo po prostu się bałam, że mi się nie uda, to tym razem muszę się odważyć spróbować. Stawiam kciuka i zabieram do swojej książki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 03 lipca 2013 Beza Pavlowej to pyszny deser, a Twój opis
przygotowania bardzo dokładny, precyzyjny. Ja
pozostawiam jeszcze dodatkowo bezę na godzinę
w temp. minimum, uważam,żeby się nie zrumieniła, a póżniej w wyłączonym piekarniku,tak jak Ty. Co do ubijania białek
ostatnio wyczytałam w internecie, że nie należy ich ubijać w plastikowej misce. Byłam bardzo zdziwiona, spróbowałam ubić w misce
stalowej i stwierdziłam, że różnica ogromna.
Piana była sztywna, że nie wypadła z odwróconej miski. Pozdrawiam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń