Do góry

Desery Przepis na:

beza z kremem czekoladowym

beza z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 1588

Dodano:

Odsłon: 1519

Moim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo słodka, ale za to smaczna i elegancka.

Składniki

  • Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny,
  • Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 300g czekolady deserowej, 1 łyżka cukru pudru.
  • Ponadto: 250g świeżych malin, złote perełki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

    Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. Krem: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny.
    Gdy śmietanka będzie mocno schłodzona dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysty krem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń