Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza z owocami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy 150 g cukru i ubijamy do momentu, aż zrobi się lśniąca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 6 porcji. Pieczemy ok. 45 minut w 140oC. Studzimy.
Umyte śliwki przekrawamy na pół i po wyjęciu pestek przekładamy do rondla. Zalewamy porto, dodajemy 75 g cukru, torebkę cukru waniliowego, 200 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu 10–15 minut. Pod koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy opakowanie cukru waniliowego, delikatnie mieszamy. Bezy układamy na talerzu, a obok i między nie wyciskamy z rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Polewamy ostudzonymi śliwkami w syropie z porto. Podajemy schłodzone.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 31 g.Źródło: Rewia