Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowa babka marmurkowa - najlepsza

Bezglutenowa babka marmurkowa - najlepsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1605

Dodano:

Odsłon: 3342

Proponuję dziś przepis na najlepszą babkę marmurkową na świecie, właśnie bezglutenową, która swoją wspaniałością przewyższa glutenową wersję. Jest mięciutka, pulchna, wilgotna, piaskowa, wszystko jednocześnie i nawet następnego dnia. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 70 g mąki z ziaren amarantusa
  • 30 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • cukier z prawdziwą wanilią (cała paczka)
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • cukier puder do posypania
  • ok. 2 łyżki mąki z ziaren amarantusa do obsypania foremki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do misy miksera wsypujemy szklankę cukru i wbijamy dwa żółtka. Białka wlewamy do osobnej miski. I miksujemy na średnich obrotach. Następnie wbijamy kolejne dwa żółtka cały czas miksując i kolejne dwa żółtka.
    Gdy żółtka z cukrem ubiją się na jasną i puszystą masę, to stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas miksujemy na średnich obrotach.
    Gdy masło zostanie wchłonięte przez masę, wtedy wsypujemy stopniowo mąkę z ziaren amarantusa zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałe mąki i cały czas miksujemy.
    Wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią, dalej miksujemy.
    W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, ze szczyptą soli.
    Ubite białka delikatnie mieszamy z naszą zmiksowaną masą.
    Foremkę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy mąką z ziaren amarantusa.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
    Do foremki wlewamy część ciasta, tak mniej więcej połowę.
    Do pozostałego ciasta dodajemy dwie łyżeczki kakao i mieszamy. Następnie ciemne ciasto wylewamy na jasne i wygładzamy.
    Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut z grzaniem góra-dół i robimy test patyczkiem, jeśli będzie mokry, to dopiekamy jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu.
    Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w formie. Dopiero dobrze wystudzone przekładamy na paterę (jeszcze ciepłe mogłoby się poszarpać).
    Ciasto obsypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń