Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowa tarta cytrynowa - lemon curd

Bezglutenowa tarta cytrynowa - lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 166

Obłędnie cytrynowa i mocno krucha tarta - bez grama glutenu

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • 100 g masła 82%
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 20 g mąki z amarantusa
  • 1 jajko L
  • 1 płaska łyżka drobnego białego cukru
  • pół łyżeczki mielonego imbiru (można pominąć)
  • + suche ziarna fasoli lub grochu do obciążenia (ok 2 szklanki)
  • NADZIENIE:
  • 2 i 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 100 ml śmietany 30 lub 36%
  • 75 ml maślanki
  • 2 jajka L
  • 2 żółtka L
  • 50 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty)
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1). Jajko roztrzep z cukrem, w osobnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk i imbir (można pominąć). Połącz jajko z mąką.

    2). Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieć ciasto w kulkę. Zawiń w folię spożywczą (aby nie wchłonęło zapachów z lodówki) lub owiń papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do lodówki.

    3). W międzyczasie przygotuj nadzienie: cytryny sparz wrzątkiem, osusz, zetrzyj skórkę z 2 cytryn i wyciśnij z nich sok. Połówkę (nie obraną) pokrój na plasterki.

    4). Sok z cytryny, sok z pomarańczy, startą skórkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą na gładką masę (bez grudek).

    5). Do masy dodaj kolejno jajka, żółtka, śmietanę i maślankę, wymieszaj dokładnie – masa będzie dość rzadka. Odstaw w chłodne miejsce.

  2. 6). Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (nie będzie się kleić do wałka) i przełóż do formy na tartę.

    7). Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (góra – dół).

    8). Ciasto nakłuj widelcem, połóż z wierzchu krążek papieru do pieczenia i wyłóż fasolą. Wstaw do piekarnika na ok 10 minut.

    9). Wyjmij podpieczony spód, usuń papier i fasolę i przestudź.

    10). Na ciasto wlej ostrożnie masę cytrynową i wstaw do piekarnika na ok 30 minut, po 25 minutach wyjmij, połóż z wierzchu pokrojoną wcześniej cytrynę i zapiecz jeszcze przez kilka minut – wierzch powinien być jasno brązowy. Etap z dokładaniem cytryny możesz pominąć, ale moim zdaniem ten zabieg „upiększa” znacząco tartę i dodaje nieco więcej kwaskowatości. Cytryn nie dodajemy od razu bo mogą się przypalić.

    11). Gotową tartę wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem opcjonalnie posyp cukrem pudrem.

  3. WSKAZÓWKI:

    Hint1: w wersji tradycyjnej, spód tarty wykonany jest z ciasta kruchego: żółtka + masło + mąka pszenna + cukier, jeśli wolisz, zrób klasycznie, z glutenem.

    Hint2: ciasto na tartę możesz zamienić na ciastka, ale nie uda się zrobić nadzienia do nich – chyba, że upieczesz je w osobnym naczyniu i pokroisz po upieczeniu. Jest bardzo płynne i musi być pieczone w formie.

    Hint3: biały cukier można zastąpić trzcinowym lub ksylitolem czy erytrolem w takich samych ilościach. Poziom słodkości przy ksylitolu i erytrolu będzie inny, dlatego spróbuj przed pieczeniem i ewentualnie dodaj więcej.

    Hint4: nie zmieniaj proporcji mąk z przepisu – jeśli dodasz np za dużo skrobi kukurydzianej, ciasto będzie mniej kruche, z kolei za duża ilość gryczanej czy amarantusa – zdominuje smak ciasta (będzie zbyt intensywny).

    Hint5: ciasto po upieczeniu (bez nadzienia) można zamrozić lub przechowywać w suchym miejscu przez max tydzień – im dłużej tym będzie coraz mniej kruche i bardziej wilgotne.

    Hint6: gotowa tarta spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, chociaż u mnie ledwo dotrwała do kolejnego ^^.

  4. WIĘCEJ SMACZNYCH PRZEPISÓW TUTAJ: http://nerdycook.in/bezglutenowa-tarta-lemon-curd/

    Zapraszam :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://nerdycook.in/bezglutenowa-tarta-lemon-curd/

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń