Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe batoniki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Ciecierzycę płuczę na sitku. Wsypuję do garnka i zalewam 2,5 szkl. wody. Pozostawiam na noc. Następnego dnia odcedzam, po czym zalewam 2 szkl. świeżej wody. Dodaję sodę oczyszczoną i gotuję na małym ogniu, aż cieciorka wchłonie płyn i zrobi się bardzo miękka, wręcz rozpadająca. Wtedy odcedzam ją i blenduję na gładką masę. Dodaję do niej płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę.
Olej kokosowy podgrzewam, aż stanie się płynny. Dodaję do pozostałych składników. Masę słodzę i mieszam.
Formę 25x25cm wykładam papierem do pieczenia, napełniam masą. Wyrównuję wierzch. Piekę 20 min w 190 st. Dobrze studzę i tnę na batoniki.Źródło: Tina