Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe bułki drożdżowe z owocami wersja 1

Bezglutenowe bułki drożdżowe z owocami wersja 1

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 2464

Wersja 1 w której do zagęszczenia ciasta wykorzystałam mąkę kokosową, która bardzo szybko i mocno chłonie płyny. Nie przesadzajcie z jej ilością, ponieważ bardzo łatwo można nią przesuszyć ciasto. Bułeczki wyszły super. Słodkie, mięciutkie, z lekkim posmakiem kokosa ale...dosyć szybko robią się suche. Upiekłam je wieczorem na kolację i na świeżo były ekstra. Zostawiłam jedną, ponieważ chciałam zobaczyć jak będą wyglądać i smakować następnego dnia i niestety trochę się zawiodłam. Drożdżówka była sucha i mocno się kruszyła. Podsumowując, bułeczki są bardzo dobre, ale najlepiej zjeść je na świeżo w ciągu kilku godzin. W kolejnym przepisie do zagęszczenia użyłam łusek babki jajowatej.

Składniki

  • 500 g mąki bezglutenowej (np 170g mąki ryżowej 150 g mąki z tapioki 30 g mąki kokosowej 150 mąki owsianej bez glutenu)
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7g
  • 70 g roztopionego masła
  • 270 g ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • wanilia np 1 cukier, 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • owoce np rabarbar, truskawki, borówki...
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać.

    Jajka roztrzepać i połączyć z mlekiem.

    Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać mleko z jajkiem. Na koniec dodać roztopione masło i mieszać jeszcze około 5 minut.

    Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. (Ciasto przed wyrośnięciem może być rzadsze, nie dosypujcie mąki, ponieważ zarówno łuski babki jak i mąka owsiana zmieniają konsystencję ciasta po kilkunastu minutach).

  2. W tym czasie umyć i pokroić owoce. Jeśli zdecydujecie się na rabarbar, należy go wcześniej posłodzić i odstawić na 30-60 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować z niego 8-10 bułeczek z dołkiem pośrodku. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie w dołkach umieścić sporą ilość owoców, lekko je wciskając w ciasto.

    Bułeczki piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, grzanie góra dół. Upieczone studzić na kratce. RADA - piekąc bułeczki z przepisu drugiego po piekarnika na spód włożyłam naczynie żaroodporne z wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń