Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1903

Dodano:

Odsłon: 3065

Jeśli ciasto nie zawiera glutenu, to nie znaczy że nie wyrośnie! :)

Składniki

  • 150g startej marchewki (to będą jakieś 2-3 większe egzemplarze)
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • niepełną szklankę cukru
  • 3 jajka
  • 200g bezglutenowej mąki (użyłam ryżowej)
  • po 0,5 łyżeczki sody i bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej bezglutenowej
  • 1,5 łyżeczki kakao/karobu
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • opcjonalnie odrobina wrzątku
  • Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier. Miksując, stopniowo dolewamy cienkim strumieniem olej.

  2. Nadal ubijając, dodajemy po jednym jajku.

  3. Dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
    Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do suchego patyczka, czyli około 40-50 minut.
    Po upieczeniu studzimy,
    Przygotowujemy lukier: w wysokim naczyniu umieszczamy cukier puder i sok z połowy cytryny. Miksujemy, w razie potrzeby dolewając odrobinę wrzątku. Gotowym lukrem polewamy ciasto i posypujemy skórką z cytryny.
    Odstawiamy na przynajmniej 2h.




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2017 Fajne ciacho, a że "działkowych" marchewek mamy jeszcze całą skrzynkę, to zapewne zrobimy niebawem coś podobnego :D Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń