Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 4041

Proponuję dziś bezglutenową wersję przepysznego ciasta marchewkowego pachnącego przyprawą piernikową. Ciasto swym kształtem może uchodzić za tort. Jest ładne i bardzo pyszne. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 140 g mąki ryżowej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 3-4 marchewki
  • garść posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do dekoracji
  • 1 szklanka cukru pudru (lub odrobinę więcej)
  • sok z cytryny
  • ewentualnie pół filiżanki mleka do rozrzedzenia zbyt gęstego ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym i szczyptą soli na sztywną pianę (jak na biszkopt).

  3. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.

  4. Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach.

  5. Następnie w osobnej misce mieszamy 140 g mąki ziemniaczanej, 140 g mąki ryżowej, wraz z solą, sodą oczyszczoną i łyżeczką bezglutenowego proszku do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy do ciasta i miksujemy. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, trzeba będzie dolać mleka.

  6. Następnie dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy.

  7. Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy.

  8. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.

  9. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych).
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

    Ciasto jest bardzo luźne.

  10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut.
    Czasem dopiekam jeszcze 10 minut od spodu. To zależy od testu patyczka.

  11. Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem i ozdabiamy orzechami. Lukier robimy przez zmieszanie szklanki cukru pudru z sokiem z cytryny.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń