Do góry

Przekąski Przepis na:

Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem

Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2897

Dodano:

Odsłon: 163

Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem powstaly przypadkiem, gdy zamierzalam piec moje ulubione krakersy z rozmarynem i sponatanicznie musialam dostosowac przepis do diety bezglutenowej. Uzylam wiec po raz pierwszy maki migdalowej i juz sie chyba od niej uzaleznilam :) : Krakersy wyszly pyszne!

Składniki

  • 325 g maki migdalowej
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 lyzki suszonego rotmarynu lub 2 galazki swiezego
  • 6-8 suszonych, nieslodzonych fig
  • 2 jajka
  • 2 lyzeczki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skladniki

  2. Wlozyc do robota make migdalowa, dodac sól i rozmaryn.
    Figi pokroic na kawalki i dodac do maki a nastepnie plynne skladniki - jajka i oliwe z oliwek. Wyrobic ciasto, az stanie sie jednorodna masa.
    Ulozyc ciasto na papierze do pieczenia, ponieważ jest ono dosc lepkie i podzielic go na 2 czesci.
    Kazda czesc ciasta docisnac plasko dłonmi, aby ulatwic walkowanie. Przed walkowanien przykryc ciasto równiez papierem do pieczenia, nastepnie walkowac, az ma około 2 do 4 mm grubości.
    Rozwalkowane ciasto polozyc na blache do pieczenia i usunac górny papier.
    Piec 10-12 min. w temp. 180° C . Pilnowac, aby za bardzo nie zbrazowialy.
    Gotowe krakersy pokroic na kwadraty 4x4 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń