Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe Orzeszki

Bezglutenowe Orzeszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 270

Pyszne, kultowe kruche ciasteczka z dziecięcych lat, wypełnione kremem na jeden lub dwa kęsy. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia do pieczenia na płycie gazowej ale również dostępne są urządzenia elektryczne do wypieku. Moje patelnia ma 8 otworów więc trochę to trwało. Te ciasteczka można napełniać różnymi kremami: orzechowym, kokosowym, z płatkami owsianymi, z mleka w proszku, z nutellą…

Składniki

  • 100g masła
  • 50g cukru (najlepiej pudru)
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 50g mąki migdałowej
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 25g mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Domowy budyń:
  • -½ szkl mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • ½ łyżki mieszanki mąk(ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115g masła w temp pokojowej
  • 1/3 szkl zmielonych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, wbić jajo, dodać żółtko i masło. Dłońmi wymieszać i zagnieść 1 dużą kulę -schłodzić w lodówce. Przed zrobieniem mniejszych kulek ciasto przenieść do zamrażarki na ok. 10 min.

    Kulki wkładać w otwory patelni i smażyć na ogniu do zarumienienia.

  2. Domowy budyń:
    Mleko zagotować w garnku z 1,5 łyżki cukru. W kubeczku umieścić żółtka, resztę ksylitolu, ekstrakt waniliowy - utrzeć do białości (np. blenderem). Dodać przesianą mieszankę mąk i ucierać dalej. Kiedy mleko się zagotuje przelać 100ml do masy żółtkowej i utrzeć.
    Tak zahartowaną mieszankę przelać do reszty mleka w garnku i ugotować budyń - cały czas mieszając łyżką ok.1 min. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w tak, by dotykała budyniu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

    Masło w temp pokojowej utrzeć w misce do utrzymania jasnej masy. Dodać wystudzony budyń i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać zmielone orzechy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń