Do góry

Śniadania Przepis na:

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1909

Dodano:

Odsłon: 1748

Placki ziemniaczane zna każdy z nas. Pachnące, chrupiące, tak pyszne, że nie można przestać ich jeść, uwielbiane przez dorosłych i dzieci :) Czasami niestety robione z dodatkiem mąki pszennej - a to niedobrze, bo psuje smak. Gesslerowa ma rację, kiedy krzyczy że placki z mąką są be :) ja się z nią zgadzam. Z dodatkiem mąki po prostu są niesmaczne. U mnie w domu takie placki od zawsze występowały w wersji bez żadnej mąki, tym bardziej pszennej, czyli też bez glutenu. Ja najbardziej lubię jeść je ze śmietaną i solą, mój mąż z keczupem, a moja przyjaciółka z... cukrem ;)

Składniki

  • Przygotuj:
  • 1kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana do podania
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy ziemniaki na papkę. To samo robimy z cebulą. Uważamy na palce :))

    Tak, można zrobić to za pomocą automatycznej tarki dołączonej do maszynki, ale uprzedzam, że to nie to samo. Poważnie. Tarte ręcznie smakują o niebo lepiej...

    Odstawiamy na kilka minut.

  2. Po upływie kilku minut odlewamy nagromadzoną wodę: dłonią przytrzymujemy ziemniaczano-cebulową masę i odlewamy nagromadzony płyn. W miarę starannie.
    Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz.

  3. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobinę.

    Na patelni rozgrzewamy olej (nie trzeba dużo) i łyżką wykładamy na patelnię okrągłe placuszki.

  4. Smażymy na złoto z obu stron.

    Podajemy ze śmietaną i solą lub czym tam kto chce ;)

    Naprawdę, mąka absolutnie nie jest do tych placków potrzebna :)









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń