Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe rogaliki krucho - drożdżowe

Bezglutenowe rogaliki krucho - drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 764

Dodano:

Odsłon: 3190

Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 małych rogalików. Rogaliki są mało słodkie.

Składniki

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • marmolada
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozkruszone drożdże, żółtka, cukier i mieszamy. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto.

    Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy łyżeczkę białka z jajka lub łyżeczkę śmietany.

  2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.

    Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy 1 kawałek ciasta. Ucinamy na mniej więcej równej grubości paski i wycinamy trójkąty.

    Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy go w stronę wierzchołka formując rożek.

  3. Rożki układamy na wyłożoną papierem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 12 min do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń