Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe trufle

Bezglutenowe trufle

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1848

Dodano:

Odsłon: 6277

Pyszne trufle z daktyli bez mąki i cukru.

Składniki

  • duży kubek daktyli ok 700 ml 1/3 szklanki sezamu
  • 1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych 3 łyżki kakao
  • 1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych 3 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych papilotki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Sezam prażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty, ciągle mieszając żeby się nie przypalił i zmielić za pomocą młynka np. do kawy. Daktyle odsączyć i zblendowć na gładką masę, dodać sezam, mąkę kokosową, orzechy, cynamon, kakao i powidła. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Jeżeli masa okaże się zbyt sucha, można dodać jeszcze powideł. Z gotowej masy formować małe kuleczki, obtoczyć w wiórkach kokosowych i włożyć do papilotek. Tak przygotowane trufle schłodzić przez minimum 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń