Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezglutenowy sos musztardowy

Bezglutenowy sos musztardowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 996

Dodano:

Odsłon: 2018

Polecam mój przepis na najprostszy na świecie sos musztardowy. Jest bezglutenowy dzięki mące kukurydzianej, dzięki której sos też uzyskanie taki fajny kolor, ale z powodzeniem można użyć mąki pszennej. Do tego sosu polecam musztardę sarepską, która najbardziej pasuje do tego sosu. Proporcje dla 3 osób.

Składniki

  • 25 g masła
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy stworzy się pewnego rodzaju zasmażka to dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dolewamy mleko i mieszamy. Grzejąc na średnim ogniu cały czas mieszamy, aż całość zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy dwie łyżeczki musztardy, mieszamy, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy i gotowe. Z tej proporcji sos jest gęsty, o konsystencji majonezu. Jeżeli chcemy mieć sos trochę rzadszy to możemy dolać trochę więcej wody lub mleka.

    To jest idealny sos do jajek na twardo, ale też pasuje do mięs. Serdecznie polecam i życzę smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń