Do góry

Desery Przepis na:

Bezowe kokosanki z bitą śmietaną i truskawkami

Bezowe kokosanki z bitą śmietaną i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 342

Bezy z wiórkami kokosowymi sklejone ubitą śmietaną i truskawkami to bardzo fajne połączenie.

Składniki

  • białka 3 szt.
  • cukier drobny 1,5 szkl.
  • wiórki kokosowe 30 dkg.
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • szczypta soli
  • śmietanka 30% 500 ml.
  • cukier puder 4 łyżki
  • truskawki 30 dkg
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cały czas ubijamy mikserem.
    Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby białka nie opadły.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,masę kokosową wykładamy łyżką w niewielkich odstępach lub w specjalną foremkę do bez.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 na ok.30 minut.

  2. Po wystudzeniu, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Bezy sklejamy po dwie ubitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń