Do góry

Desery Przepis na:

Bezowe kule

Bezowe kule

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27988

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Bezowe kule"

Składniki

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30 dag świeżych owoców sezonowych (czerwonych porzeczek
  • malin lub innych)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka wbij do miski. Pozostaw w lodówce do następnego dnia. Wyjmij, potrzymaj w pokojowej temperaturze, a potem ubij na sztywno ze szczyptą soli.

  2. Gdy piana będzie już szklista i po przechyleniu naczynia pozostanie na miejscu, partiami dodawaj cukier puder i dalej ubijaj, aż białko zacznie się rwać. Na koniec dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temp. 120 st.

  3. Łyżką nakładaj na blachę porcję piany, formując okrągłe bezy. Pozostaw między nimi odstępy. Piecz 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. Susz bezy 1-2 godziny (w zależności od tego, czy mają być suche, czy ciągnące). Przed podaniem dekoruj owocami.

  4. 12 porcji, czas ok. 170 min; porcja – 160 kcal, cena 50 gr.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń