Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezowy mazurek z kremem jajecznym"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Składniki
Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 zł
5 schłodzonych białek ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Partiami dosypuj cukier puder i ubijaj dalej, aż piana będzie szklista.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Pianę z białek przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blachę, tworząc prostokąt. Z reszty wyciśnij wokół spodu ozdobny rant.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 stopni. Susz bezę ok. 60 min. Następnie zmniejsz temp. do 100 st. Dosuszaj bezę 120 min. Pod koniec uchyl drzwi piekarnika.
Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj.
Na koniec wmieszaj do masy rum, skórkę i sok ze sparzonej cytryny. Krem wyłóż na wystudzony spód bezowy. Udekoruj kratką z bitej śmietany.Źródło: Świat kobiety