Do góry

Desery Przepis na:

Bezowy tort Schwarzwaldzki

Bezowy tort Schwarzwaldzki

Autor: Netka34

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 172

Dodano: 15.02.2013

Odsłon: 5623

Pyszne polaczenie slodkiej kakaowej bezy z kwaskowatymi wisniami i owocami lesnymi oraz bita smietana:) Przepis pochodzi z taste.com.au a udostepnila go p. Dorota ze strony Moje Wypieki. I wg niego robilam tort.

Składniki

  • białka jajek, 8 szt
  • drobny cukier do wypieków, 1,5 szklanki
  • kakao, 50 g
  • smietana kremówka 36%, 600 ml
  • cukier puder, 2 łyżki
  • wiśnie bez pestek (świeże lub mrożone), 400 g
  • gorzka czekolada 70% kakao, 60 g
  • owoce do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki podzielić na pół: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 25 g kakao.

  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm (ja odrysowalam maly talerzyk do gory dnem). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo!! Na końcu delikatnie wmieszać przesiane kakao, ja juz to zamieszalam delikatnie jak ubita piane-drewniana lyzka.

  3. Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 130ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Blaty bezowe idealnie odchodzą od papieru po całkowitym wystudzeniu. Pierwszy raz robilam bezy i powiem, ze balam sie okropnie. Mozna piec wszystkie 4 blaty na termoobiegu na raz.

  4. Teraz przekladamy, ale tuz przed podaniem najlepiej. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

  5. Jeden z blatów delikatnie wyłożyć na paterę. Na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki, następnie 1/3 wiśni,( ja dalam rozmrozone i odsaczone z Hortexu. Dodawalam tez kilka owocow lesnych z mieszanki dostepnej w Tesco. )Położyć kolejny blat, na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki i 1/3 wiśni. Jesli ktos lubi czekolade, moze posypac kazda warstwe wisni czekolada... Na ostatni blat wyłożyć resztę ubitej kremówki i udekorować wiśniami lub czereśniami. Na tarce zetrzeć na wierzch czekoladę.

  6. Pani Dorota podaje, by nie przechowywac tortu dluzej niz dobe, gdyz nasiaknie zbytnio i rozmoknie. Mi zostal jeden kawalek, ktory polezal w lodowce do poludnia dnia nastepnego i byl przepyszny. Jak prawdziwy tort, juz nie bezowy. Niestety otrzegam, ze tort kroi sie faktycznie zle. Ale jest tego wart.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń