Do góry

Desery Przepis na:

BEZY FIOŁKOWE

BEZY FIOŁKOWE

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 399

Dodano:

Odsłon: 132

Po przygotowaniu Creme brulee pozostały mi białka, z których przygotowałam BEZY FIOŁKOWE. Składniki na około 40 sztuk (w zależności od wielkości tylki).

Składniki

  • 4 duże białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru fiołkowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej choć nie jest to konieczne) umieść w misie miksera.

    2. Dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany.
    Na tym etapie należy uważać, by nie 'przebić' białek. Przebite białka będą wyglądały jak zwarzone, zgrupują się w obłoczki, zaczną podchodzić płynem. Jeśli tak się stało należy je wyrzucić a cały proces przygotowania rozpocząć od nowa.

    3. Do ubitej piany partiami dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu. (Uwaga: najczęściej popełnianym błędem jest dodanie całego cukru szybko, na jeden raz, kiedy nie zdąży on ustabilizować piany i nie zdąży się w niej rozpuścić podczas ubijania; taka piana będzie rzadka, bezy z niej nie wyjdą). Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna.

    4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

    5. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną metalową końcówką (np. tylką Wilton 1M) lub tak jak ja do woreczka na mrożonki.

    6. Odetnij jeden z końców i wyciskaj na blachę beziki.

    7. Pozostaw między nimi nieduże odstępy gdyż urosną.

    8. Piecz około 60 minut lub dłużej w temperaturze 140ºC.

    9. Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku.

    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń