Desery Przepis na:
BEZY FIOŁKOWE


Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 451
Dodano: 14.04.2018
Odsłon: 184
Składniki
- 4 duże białka
- szczypta soli
- 200 g cukru fiołkowego
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
1. Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej choć nie jest to konieczne) umieść w misie miksera.
2. Dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany.
Na tym etapie należy uważać, by nie 'przebić' białek. Przebite białka będą wyglądały jak zwarzone, zgrupują się w obłoczki, zaczną podchodzić płynem. Jeśli tak się stało należy je wyrzucić a cały proces przygotowania rozpocząć od nowa.
3. Do ubitej piany partiami dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu. (Uwaga: najczęściej popełnianym błędem jest dodanie całego cukru szybko, na jeden raz, kiedy nie zdąży on ustabilizować piany i nie zdąży się w niej rozpuścić podczas ubijania; taka piana będzie rzadka, bezy z niej nie wyjdą). Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną metalową końcówką (np. tylką Wilton 1M) lub tak jak ja do woreczka na mrożonki.
6. Odetnij jeden z końców i wyciskaj na blachę beziki.
7. Pozostaw między nimi nieduże odstępy gdyż urosną.
8. Piecz około 60 minut lub dłużej w temperaturze 140ºC.
9. Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku.
10. Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)